Sie befinden sich hier:
Wettbewerbe / 06/2014 / Kirchheim unter Teck
Mehrfachbeauftragung
Erweiterung um einen Showroom
Ein Kirchheimer Unternehmen im Gewerbegebiet Kruichling führte für die Erweiterung ihres Technologiezentrums eine Mehrfachbeauftragung durch.
Erweiterung um einen Showroom
Mehrfachbeauftragung

Erweiterung um einen Showroom

Fakten
  • Architektenleistung
    BANKWITZ ARCHITEKTEN
  • Bruttogrundfläche
    3.082 m²
  • Kubatur
    24.711 m³


Ein Kirchheimer Unternehmen im Gewerbegebiet Kruichling führte für die Erweiterung ihres Technologiezentrums eine Mehrfachbeauftragung durch.

Beschreibung des Projekts
KURZBESCHREIBUNG DEUTSCH:
Unser Wettbewerbsbeitrag für die Erweiterung eines Kirchheimer Unternehmens um einen großen Showroom und Büros sieht einen großzügigen, zentralen Eingang mit zweigeschossiger Glasfassade vor. Als neuer Verteiler erreicht man vom Foyer aus alle Bereich von Alt- und Neubau: Büros und Besprechungsräume für Kunden und Mitarbeiter, einen Innenhof mit Cafeteria und den neuen Showroom mit ca. 1.400 m². Das bestehende und neue Obergeschoss soll durch eine bedruckte Textilfassade optisch als Einheit zusammengefasst werden und gemeinsam mit der dynamischen Auskragung das neue Erscheinungsbild prägen.

ARRIVAL
Approaching the extended MAKINO building at Kirchheim unter Teck the first sight leads to the rounded two-storey glass facing between the extension and the existing building which marks the new central entrance. The first floor, which overhangs the south-western corner, as well as the existing first floor receives a textile facing whereas the extension´s ground floor is covered with a dark brick facing containing suspensefully composed windows. In the two-storey foyer the receptionist welcomes both visitors and staff, and the atrium serves as a meeting-place and catering area. In short walking distances training- and meeting-rooms, the new showroom, lavatories, offices in the existing and new building as well as the central inner courtyard can be reached.

WORK & VISIT
The three training-rooms, meeting rooms and lavatories are located on the ground floor. The stairway at the end of the foyer leads down to the new showroom that is, like the existing showroom, situated 2.25m below the entrance level. On the first floor there is space for about 25 employees, storage and a kitchenette. Those rooms are arranged around a gallery with an overhead skylight. A connecting bridge leads to the offices in the existing building part. The CEO-office allows a direct view down into the new showroom. The inner courtyard with its Japanese cherry tree in the middle of the complex provides a calm and invigorating atmosphere for conversations with visitors and staff or, in connection with the cafeteria, space for a recreative lunch break.

CONSTRUCTION & FURTHER EXTENSIONS
The new office extension is a solid concrete building while the showroom (equipped with a 30 tons crane) is constructed with concrete pillars and a metal front with a small belt of windows. Lorries and forklifts are able to drive through both showrooms and storages. The gallery in the northern part provides space for air conditioning, ventilation and compressors. The wall between showroom and storage can be removed easily to provide more space for either one of them. The western area of the estate provides the opportunity for additional extensions in the future. By adding another storey to the office building, more employees can be accommodated. Quality, flexibility, productivity, stability and precision - MAKINO´s core values can be experienced by visitors and staff in the building extension at Kruichling in Kirchheim unter Teck.